Smaragdfalva ökofalu

Bemutatkozás Növényeink Környezetvédelem Biogazdálkodás Egész-ség Táborok Ezoterika Kapcsolat Fórum Galéria Webáruház
Terveink szerint, hasonló érdeklődésű emberek érkezésére számítunk, akik akár néhány órára, akár néhány napra akár egy életre részt vehetnek az itt folyó épp aktuális programokban.

Elsődlegesen a szűz terület  rendbe szedése, fásítása, végleges szálláshelyek kialakítása a legfontosabb tennivaló. Eközben természetesen, akad idő, hogy íjászkodhassunk, tábortűznél beszélgessünk, patakban fürödhessünk, virágokat, növényeket ismerhessünk meg, sétáljunk, kiránduljunk a környéken.

Helyi nevezetességek: Egerszalóki 100ha-os horgásztó (napijegy 2900 ft)

Első táborozásunk:)

Medárd napján volt, szép derűs nap, készülődtünk az első éjszakára.

Remek (olcsó sátor az egyik Multinál beszerezve), plédek, hálózsákok. Este, párom még lefürdött a patakban, és leültünk a magunk készítette, padra beszélgetni. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a lehelete, meglátszik. Nem is gondoltunk semmire, lassan nyugovóra tértünk. Szokásosan összebújtunk, és hamar el is aludtunk. Néhány óra múltán arra ébredtem, hogy igen fázom, hálózsák, pléd, karigán sorban felkerült ránk, néhány órás alvás után, arra ébredek, hogy Árpi felül, és feszülten figyel, ettől, még jobban dideregtem. Vaddisznó jár a sátor mellett, hörög, zörög, most mi lesz? Mit szól az idegen szagokhoz? Mit szól a betolakodókhoz?

Hogy ő mit szólt, soha nem tudjuk meg:)

Mi viszont, fogtuk magunkat, és biztos, ami biztos, "felcsörtettünk" a kocsinkhoz, és az éjszaka többi részét, a kocsiban dideregtük tovább. A kocsi hőmérője -1 fokot mutatott.

Mi mit kezdünk ilyen helyzettel? Sok újdonság, új állatok, növények, új környezet, sok megpróbáltatás.

Hogy fogjuk az akadályokat legyőzni? Találunk megfelelő társakat? Milyen legyen az első házunk? Mekkorára építsük? Hogyan oldjuk meg a közművek nélküli életet? Mennyire tudnak gyerekeink beilleszkedni a nem szokványos, "kényelem mentes" "civilizálatlan" világunkba?


Folytatás, következik:)....


Szinte minden héten egy két, három napot lenn töltünk, tevékenykedünk. Mikor ki hol alszik, van, hogy a kocsi csomagtartójában, van, hogy az utánfutóban, van, hogy sátorban, sok az  új zaj, sok új élmény, sok kényelmetlenség, a nagy vihar is lenn ért bennünket.

Esőben, melegben, mindegy mi lenn vagyunk.

Most a várva várt idei "nyaralásunk" természetesen itt lenn zajlik, pénteken indulunk, két felnőtt, és négy-öt gyerekkel kezdjük meg a terület kialakítását. erre a hétre nagy tervünk, hogy egy kültéri "konyhát" kialakítunk és a patak vizéből, de egy "tusolót" is felállítunk. Valószínűleg az első, öko wc is feláll, és ha minden jól alakul, a ház helye, és alapja is kirajzolódik.

Ez idő alatt bárkit szeretettel várunk leendő kis otthonunkban:)

Szükséges, réteges öltözködés (amit nem sajnálsz), szúnyog, rovarirtó (testre fújós), zárt cipő, ha van gumicsizma (a patakban remek hasznát lehet venni) sátrat mindenképp hozz magaddal, ha itt is aludnál! Időben jelezd jöttödet, mert tervezünk kirándulásokat, és nem szeretnénk, hogy hoppon maradj!

2009.aug.2.

A fiúk már vasárnap kora du indultak, nekünk a munka még megálljt, parancsolt. Irigykedve gondoltam a szerencsésekre, hiszen ők már egy nappal többet tudnak lenn lenni. Az eredeti terv, egy hét lenn, lecsökkent, két és fél napra, így ebbe az időbe kell belesűríteni mindazt, amit egy hétre terveztünk. Nyílván nem lehetséges, tehát, elmarad a kirándulás, és marad a sürgős tennivaló. Abból egy seregnyi van:) este már tudtuk, hogy csodás ízű óriás uborkáink elkezdtek teremni, és az eperágyásnak a "látogatói" továbbra is kímélnek bennünket a betakarítás "nehéz, és fáradtságos" nyűgjétől, így csak remélhetjük, hogy jó íze van a gyümölcsünknek. Beüzemelték a tusolót, és patak helyett, az ösvény szélén tusolhatunk kedvünkre. A terület remek földje tele van csalánnal, és futó gyökerekkel, ami a rotakapálást kedvelők kedvenc helyévé teszi földünket. Érdekes módon, senki nem jelezte, hogy rotálni jönne, vagy kedve volna ásni, fát aprítani, gondoljuk, hogy kishazánk ennyire szerény lakossággal bír, senki nem akarja kivenni a munkát a kezünkből:)  No, nem baj, szép területet megtisztítottunk ezen a héten is. ami földet kipucolunk, máris ott teremnek a "véletlenül beszaladtam a virágkertészetbe" növénykéi, és kérik, hogy ültessük be őket. Mi rendre meg is tesszük :) ott sorakoznak a felrotált területen. Az eső menetrend szerint megérkezett, és ennek a táborozók nem, a növények nagyon örültek. Az időjárás, nem kedvezett, hiszen az út csak esőmentes állapotban járható személygépkocsival, így kedden riadót fújtunk, és futva csomagoltunk és indultunk haza.


 2009. aug.26.


Sokadik ott alvás (sajnos az utóbbi hetekben az otthoni házunk tetején töltöttük) de végre tegnap leindultunk nagyfiammal, kettesben, hogy ismét egy kicsit lendíthessünk a lenti állapotokon.

Nagy öröm meglátni a tavat, bekanyarodni a kis útra, örömmel szétnézni a területen, egy kis darab Magyar Föld, amin szeretnénk bebizonyítani, hogy érdemes vegyszermentesen, környezetbe újra beilleszkedve élni!

Nagyon sok öröm forrása, ránézni a feltört földből kibújó ültetett virágokat, az első kis füves területet, a növénykékre, akik átvészelik a kétheti távolmaradásunkat, és szomorúan vesszük tudomásul, ha egy egy növény nem "bírta ki nélkülünk".

Estére jóleső fáradtsággal búcsúztunk szeretteinktől, és nyugovóra tértünk. Éjjel hallom, hogy valami állat, turkál a szemetünkben. No, nem baj, most nem zavarom fel a Balázst, gondoltam. 

Reggel, amikor az asztalhoz megyünk, Bali mondja, hogy valami lelökte a babkonzerves zacsit az asztalról, kikaparta  az ételt, és evett belőle. Szerinte mókus jutott fel az asztalra, na mindegy, akkor eszünk szalámit. Igen ám, de azt meg nem találom, sehol... és a palacsintát sem... 

 Fura egy mókus annyi szent:) de az is lehet, hogy a ravaszdi róka?

Vagy az is lehet, mindkettő járt az asztalunknál az éjjel?


Elmúltak a lenn alvós időszakok

Szomorúan vettük tudomásul, hogy az időjárás őszire fordulása korlátozza az időt, amit lenn tudunk tölteni. Mindemellett, a sok eső a lent végzett munkáinkat is befolyásolja, rendszerint a hétvégeken, amikor ráérnénk, rázendít az eső, és dagonyás, járhatatlan utakat teremt, így sok hasznos munkát bizony nem tudunk elvégezni. Most szembesülök azzal a ténnyel, hogy városlakóként mennyire elszoktam a természet viszontságainak a bőrömön való megtapasztalásától. Itt minden összefügg, az agyagos nyiroktalaj napokig, hetekig tartja a vizet, ami nyáron természetesen előny, a növények nem száradnak ki, de ilyenkor nyakig sarasan, érkezünk és egy agyagos talaj fellazítása, vizesen ásás, az egy heti derékfájásba torkollik, és több mosásba. 

Ezt a problémát, a meteorológiai jelentések tanulmányozásával lehet kissé javítani, de arra rájöttünk, hogy amikor az ország semelyik részén nem esik, itt akkor is van csapadék, amikor van időnk lemenni, akkor nagy esély van arra, hogy esik, összefoglalva, nálunk szinte mindig esik, ha nem, akkor legalábbis köd van, ami miatt hasonlóan vizes minden. Gyanakszom, hogy ez a terület valamely trópusi esőerdő mérsékeltövi változata:)

 Kemenceépítő tábor Pünkösdre tervezzük az első kemencénk építését. 4 napon keresztül gyúrjukk az agyagot, rakjuk a falat. Minden érdeklődőt örömmel látunk.

Kemenceépítés az időjárás viszontagságai miatt két héttel eltolódik, de addig építettünk egy kis szaletlit:)


Jurta

Árpi a bösztörpusztai kirándulásunk alkalmával, eldöntötte, csinál egy jurtát magunknak. a tél a felkészüléssel, erőgyűjtéssel, anyaggyűjtéssel zajlott, egyre fokozódik a kívánság bennünk, hogy a lehető legtöbb időt lenn töltsük, de ez nem könnyű a téli időszakban, fűtött helység nélkül igen zord volt egy egy fagyos, esős napon a kinntartózkodás. Ha tudtunk tüzetgyújtani, akkor is csak álldogáltunk, egy pár percet, de ez azért kimerítő. Legjobban  a gyerkeket viselte meg, hogy nincs egy hely ahová, kicsit behúzódhassanak. Így álmodoztunk, és gyüjtögettük aztán elkezdődött az anyagok megmunkálása, saját kézzel, minden egyes darab,  fúrás, csiszolás, vágás, zaja ilyesztette a szomszédokat, és rménnyel kecsegtetett, hogy elkészül az első fűthető otthonunk. 3 hét, minden napjának du-ja szorgos keze , erős akarattal, elkészült, a kerege, elkészült a tündök, elkészült az ajtó, sorban lekentük lenolajjal, felállítottuk, és gyönyörködtünk benne, milyen szép, milyen tökéletes. a tündök a tartó rudakkal, a Szent Koronára emlékeztet, a Napra, Őseinkre  és a kitartó elszánt emberre, aki megteremtette:) hála érte az égieknek! A nagyhét péntekjén visszük le és szer-etnénk felállítani, hogy megszülethessen a lennélésünknek egyik fontos alapfeltétele, egy hely, ahol megpihenhetünk, a tűz melegénél este összebújhatunk, és reggelig pihenhetünk. 
 
Jurtában alvás
Azért szeretem a jurtában alvást, mert este amikor lefekszünk, még beszélget az egész család.
Azért is szeretem, mert az este hangjai  időszakos sávokban változik. Először a békák kuruttyolnak, azután a szarvasok bőgését hallgatom, közben az éjszakai madarak rikoltoznak (ők ritkán énekelnek:) ) hajnal tájt a vaddisznók csörtetnek a pataknál, és pirkadatra keltenek az énekes madarak. Reggel pedig a méhek, bogarak döngicsélése hallható. Közben persze kis családom mortyogása, szuszogása hallik.

Kemence építő tábor

 


www.smaragdfalva.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!