Smaragdfalva ökofalu

Bemutatkozás Növényeink Környezetvédelem Biogazdálkodás Egész-ség Táborok Ezoterika Kapcsolat Fórum Galéria Webáruház

Kislány koromtól a természet szerelmese vagyok. Sokáig városlakó voltam, de mindig vágytam arra, hogy megteremtsem a magam számára fontos, és élhető környezetet.Végre elérkezett az idő.Ez a terület adottságaival megfogta a lelkünket, és remélem sok munkánk eredménye napról napra láthatóbbá teszi, hogy a szellem, a munka, és a természet együtt mire képes. Lehet harmóniában élni a környezetünkkel, lehet, tiszteletben tartani az életet, és lehet gazdagságot teremteni egy elhagyott, terület gondos művelésével.Egyre biztosabb vagyok benne, hogy a természet törekszik a harmóniára, és kiegyenlíti a szélsőségeket, és saját magát nem pusztítja el oktalanul! Vissza szeretnénk térni a kis tanyai gazdálkodáshoz, ahol mindent igyekszünk magunk szükségletére megteremteni, és a felesleget mások javára, és a hiányzó dolgokra cserélni. KomposztálásRégóta olvasom a biogazdálkodással foglalkozó könyveket. A növények életben maradásának egyik legfontosabbját a föld termékennyé tételét, ill. annak fokozását, természetes módon a komposztálással tehetjük meg. Többféle talaj van minden terület más adottságú, de egy biztos, ha a földből elveszel, vissza is kell, hogy tégy bele! Igen, de mit? Természetesen a kiskert tulajdonosok tudjuk, hogy minden szerves anyag idővel visszabomlik, és igyekeznek is szelektálni a hulladékot, hogy a földbe visszajuttathassák.Elborzadok a sok vegyi műtrágyától, növényvédő szerektől, rovarirtóktól, és annak hatásától.  Panaszkodunk a szúnyogok miatt? Miért pusztultak el a madarak az ő természetes ellenségei? Miért pusztulnak el a békák? Sünik?  Tisztában vagyunk vele, hogy minden rovar irtása az őket fogyasztó madarak, élőlények pusztításához vezet? Tudjuk, hogy a vegyszerek mennyiségét, és minőségét folyamatosan emelni kell, hogy az adott eredményt fenntartsák? Tudjuk, hogy a fáink mitől pusztulnak tömegesen? Tudjuk, hogy az allergia egyik bizonyított, alap kiváltó oka  a szervezetbe bejutó idegen gének elleni reakció? Tudjuk, hogy növényeink, állatállományunk, melyet "fogyasztásra termesztenek" génkezelt, antibiotikumokkal, hormonokkal tömött, boldogtalan lények, amik sejtszinten, információ szinten gyengítik a szervezetünket? És még mindig fogyasztunk!!!!  Az a  csirke, ami hat hét alatt eléri a vágósúlyt, és se nem hím, se nem nőstény nem gondolkodtat el bennünket, azt már nem az isten teremtette számunkra !? 

Elgondolkozunk azon, hogy egy paraszt ember a faluban mennyi pollennel és parlagfűvel találkozik a földjén, amikor reggeltől ott izzad? Mégsem ő lesz allergiás, hanem a városlakó, aki nem is látott életében parlagfüvet? Nem lehet, hogy az életmód, a környezet, a táplálék minősége, a lélek harmóniátlansága okozza a kialakult betegségeket? Mi a kényelmes? A karosszékben felpuffadva, nézni az aktuális sorozatot, vagy megmozdulni, tenni a környezetért, és a saját életminőségünk javításáért.

 Néhány gyorsan szerzett tapasztalat, minden héten, ha tehetjük, lemegyünk, és kis idény kertet alakítunk ki, az elsők közt néhány folyton érő eperpalánta volt, paradicsom, gyógynövény. A kert előző lakói igen örömmel fogadták a telepítést, ugyanis, minden reggelre az épp beérő gyümölcs lerágcsálva, elfogyasztva:) valószínűleg elégedettek az új tulajdonosokkal:) Mi már egy kicsit türelmetlenek vagyunk, hogy hagynak-e nekünk is az "őslakosok" Növénybeszerzéseim:)Tegnap nagy örömömre beszereztünk néhány Stevia növénykét ( cukor tökéletes pótlására), és néhány macskajaj nevű kicsi növényt, mely a nyuszik, macskák, kutyák riasztására tökéletes. Sajnos a nagy kínálat mindig kísértésbe hoz, így további eper palántákkal,  talajtakaró rózsákkal, piros virágú akáccal, egy csodás cédrussal, egy duplavirágú rózsaszín mályvával, liliommal, megrakottan érkeztem haza:) Lehet nem lesz elég a 10 ha? Hamarosan arborétumot is nyithatunk:)Gyanakszom:)Eddigi vásárlásaimnál igyekeztem azt figyelni, hogy melyik növényt permetezik, melyiket nem ez utóbbit szívesebben vásároltam. Most hogy látom, mennyire nehéz a kártevőket távol tartani a kertünktől folyamatos kutatásban vagyok, mi mit tart távol, minek mi az ellensége (biológiai).Kezdem érteni, miért kezd egy kiskert tulajdonos is mérgeket bevinni a kertjébe, mégis elszántam magam, hogy ezektől távol tartom magunkat, és más módszereket fogok alkalmazni.Tehát nagyobb figyelem, és bármilyen bevált trükkre vevő vagyok, mert még a paradicsomunkat is dézsmálja valami. Minden alkalommal csodás, zöld paradicsomokat hagyok a tövön, de mire megérkezem, ismét csak zöldeket találok. Elgondolkodom, hogy nagyüzemi termesztésnél, mennyi rágcsálóirtószert terítenek szét a földön, hogy egyáltalán be tudjanak takarítani???? Bele sem akarok gondolni!Mindaz, amit gondoltam visszaigazolódik, odafelé az út mentén épp beszántották a földet, a gólyák tömegét láttam a traktor mellett, mögött vadászni, a kis kiforgatott rágcsálókra, de ha ezek mérget kaptak, akkor a gólya populációra is ártalmas hatása van. Szomorú, pedig gyanítom, sokat nem tévedhetek. Valamiért nagyon kedves ez az állat a számomra (" talán, mert négy gyereket hozott nekem?") Mi több rendkívül hasznos, jó lenne, ha a gyerekeim gyerekei még értenék a gólyás meséket! Körömvirág

Nagy öröm számomra, ha új dolgokat tudok meg kedvenc, kertemben lévő növényeimről épp a napokban olvastam, hogy a zöldségtermelők réme ként elhíresült talajférgek ellen, remek gyógynövény a körömvirág, amit évek óta termelek, szaporítok, öntudatlanul is a kert sorai közé vetek:)

Nem csak szép, nyár elejétől a fagyokig folyamatosan virágzik, virág szirmaiból remek gyulladáscsökkentő tea készül, a sertészsírral forralva tökéletes bőrnyugtató, hámosító krém, de a zöldségeskert őrzője is, lehet ennyire tökéletes a természet?:) csak az:) a növény zöld része a komposzt remek alkotó anyaga:) több jó most nem jut eszembe:)  Növénybeszerzéseim2:)Minden új növény, ami nap nap után kis családunk tagja lesz nagy öröm a számomra. Bár mostanában, annyi növény érkezett, az én jó voltomból, hogy párom aggodalmasan forgatja a fejét, hová, mikor, helyezünk el ennyi jövevényt, és ki tud róluk gondoskodni? Szerencsére remek szakkönyveket is gyűjtök, így amikor épp nem beszerző kőrúton vagyok, otthon a szaporítás nemes tevékenységét folytatom. Egyre kiszorítva a ház eredeti lakóit:) Egyre az az érzés kerít hatalmába, hogy még valamilyen növényt kifelejtettem, a "bárkánkról", és akkor mi lesz, ha későn veszem észre:) családtagjaim szerint ez a veszély nem áll fenn, én mégis nyugtalan vagyok:) Növénybeszerzéseim3:) A biokertész tanfolyam egyik rész feladata,  volt, hogy rendszerezzem, és írjam le a növényeket, miket telepíteni szánok, és tervezzem meg a kertet. Minden addigi tervem, átgondoltam, mivel túlzottan mértani, rendszert állítottam fel, pedig valójában a természetes, rusztikus arborétum jellegű kert az álmom. Tehát újrakezdés indul:)  Növénybeszerzés4:) Meglepődve tapasztalom, hogy azok a növények, amiket felírok a listámra, hamarosan megérkeznek a kertbe, ugyanis ahol járok, mindenhol egy egy keresett növényre bukkanok.Most már tudatosan a nekem meglévő növényekből többet csíráztatok, szaporítok, hogy viszonozhassam a kapott növényeket.Téli szerszám felújítás:)Kényszerpihenőnk alatt,  párom szépen sorra veszi szerszámainkat,  idén a 3 ásó nyele tört szét, két ásót hegeszteni kell, és a kapagép is sorra került, minden szerszám várja az újrakezdést. "Szerencsére" a hosszú tél ad elég lehetőséget, az elmaradt munkák pótlására, és a további előkészületekre. A legnagyobb problémát, a hideg, és az alvóhely megoldása jelenti, hiszen leutazni kb. 2 óra, tehát, ha minden jól megy, 10 körül érkezünk, és sötétedésig dolgozunk. igen, de az egy nap nagyon kevés, így próbálkozunk a szállás megoldásával. Jó barátok adtak lehetőséget, hogy megszálljunk, de  ki és be cuccolás, a saras  megjelenés, a zajos nagy létszám, riasztó lehet, így szeretnénk telken belül megoldani a szállást. Nagy fejtörések számolások után arra jutottunk, hogy idén nem kezdünk bele költséges, időigényes házépítésbe, hanem megépítjük Árpi oly régi vágyának megfelelően a jurtánkat. Azaz Árpi építi, mi felállítjuk. Nagy várakozással készülünk az első éjszakára, persze addig sok munka vár még ránk. minden alkalommal küzdünk az elemekkel, a hideggel, a fájó derékkal, és a kevés idővel. Ezt csak az elszántságunk ereje ellensúlyozza.  

Növény cserebere

Sok évelő  és magról vethető növényem gyűlt össze, de természetesen vannak, amik hiányoznak a gyűjteményemből. Szívesen szaporítom őket, és boldogan cserélek bárkivel, aki hasonló érdeklődésű.

Ezen az oldalon erre is van lehetőség:)

Jelenleg ricinust, vagy a magját keresem, mert igen sok földikutyánk van, és próbálnám őket egy kicsit távolabb terelni a veteményestől.

Mostani beszerzésem stevia (cukorpótló növény)

Macskajaj -kisállatok nem szertik a szagát, inkább kerülik.

Nagyon szép krizantémjaim vannak, aspenem, és az egyik kedvencem a levendula is gyorsan szaporodik nálam.


 Kökény

Sok tervem egyike, hogy a növényeket, amik nálunk teremnek megismertetem veletek. E közben természetesen magam is rendszerezem, bővítem tudásom. egyik kedvencem lett a kökény, hiszen a telkünket határoló bozótos nagyszerű sövény, eltakarja a kíváncsi tekintetek elől a mi kis menedékünket, de rengeteg madár fészkelő helye is. Szúrós töviseivel a ragadózóktól védi, kis dalos madarainkat. A fácánok is kedvelik, esténként ide telepszenek, ők e nélkül a bozót nélkül nem is tudnak élni.

Látványra tömött, magas, sűrű, már nyáron fentem a fogam a termésrengeteget látva. amikor ősszel megkóstoltam, fanyar, savanyú íze, hatására azonnal kiköptem. Számban fanyar, összehúzódást éreztem, és mintha az összes nyál eltűnt volna belőle. Akkor persze eszembe jutott, hogy ennek a gyümölcsnek, is a dér csípése adja az élvezhetőségét.

Hamarosan megérkezett az első hideg lehelet, és a gyümölcsök most már, savanyú meggy érzetét keltették kóstoláskor. Soha nem szeretem feladni az álmaim, így amikor legközelebb műanyag dobozokkal érkeztem nekiálltam a szedésnek. Aprólékos, sziszifuszi munka, de közben azért a szüret közben ismét kóstolgattam, egyre jobban hozzá szokva a fura számomra szokatlan fanyar ízhez.

Kedvencem a befőzés, ezért nekiálltam kimagozni, és lekvárt készíteni. az első adaghoz kevés almát vegyítettem, és így egy erős sűrű, fanyar lekvárt készítettem. A következő adaghoz

bölcsen többszörös alma került és kompótként lett dunsztolva. ez remek savanykás meggy, és szilva keverékeként mutat kóstoláskor, remek alapanyag lesz,a nálunk heti rendszerességgel fogyasztott, gyümölcsleves alapanyagként.

Minekután egyre több egészséggel foglalkozó cikket olvastam, a cukrot teljesen mellőztem a tartósításkor, kimondottan vegyszer, és édesítőszer nélkül készítem a téli csemegéinket.

A kökény remek antioxidánsokat tartalmazó élelmiszer, de nagy örömömre a virágja, ha tavasszal begyűjtöm, és forrázatként teának használom, nem csak a vese védelmét, látja el, hanem még a fogyókúrámban is segít. 

Most pedig már száradnak a kökénymagok a kályha előtt, mert nagy szaponin tartalmuknál fogva a mosóporokat, tisztítószereket is ki tudom váltani vele. Első használatukról hírt adok, hiszen így a drága, mosódiót tudom itthoni ingyenes alapanyaggal helyettesíteni. Gyerekeim jól mulatnak rajtam, de hiszek benne, hogy a példa a legerősebb tanítási forma.


Füge 

Párom régi házukban egy csodálatos nagy fügebokor termett évente kétszer. Mikor eladtuk a házat, két kicsi hajtástövet törtem azokat idehaza meggyökeresítettem, és kiültettem, a birtokra. Türelmetlen ember lévén aggódtam, hogy a megszokott ínyencség évek múlva kerül ismét az asztalunkra, így amikor ismét meglátogattuk, most már barátként az új tulajokat, a növény hajtásaiból kértünk még néhány tövet. a héten kivittem, és a jó idő reményében kiültetem a hétvégén. Rendszerint körtével házasítva befőzőm, leginkább dzsem készül belőle.

Jósta

Sok szempontból fontos, minél több színes, és sötét színű gyümölcs fogyasztása, egyik a rendkívüli a magas c vitamin, és vastartalom. Ezért gyümölcssalátába, gyümölcslevesbe, sütibe is remek alapanyag, ráadásul mélyhűtőben remekül tartható.www.smaragdfalva.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!